آنچه در این مطلب می خوانید:
ایران بزرگترین دارنده ذخایر گازی و چهارمین دارنده ذخایر نفتی دنیا به شمار می رود که در صورت تجمعی ذخایر نفت و گاز جایگاه نخست را در جهان خواهد داشت. میدان هایی که این حجم از ذخایر نفت و گاز ایران را در خود جای داده اند، در پهنه گسترده ای از کشور از آب های کم عمق خلیج فارس تا آب های عمیق دریای خزر و همچنین مناطق خشکی قرار دارند.
این جایگاه ایران در حوزه ذخایر نفت و گاز در جهان در حالی است که این ذخایر در کشور، جزو منابع متعارف محسوب شده و ایران هنوز اکتشاف گسترده و تخمین ذخایر غیر متعارف (شیل های نفت و گاز و هیدرات های گازی) را شروع نکرده است. در ادامه این مقاله با موضوع ذخایر نفت و گاز ایران با مجله هزاره همراه باشید.
حجم ذخایر نفت و گاز ایران
اطلاعات اولیه نشان می دهد که در بخش هایی از کشور ذخایر گسترده هیدرات های گازی وجود دارد که پیش بینی می شود آمار آنها از ذخایر گازی کشور هم بیشتر باشد. مدیر عامل شرکت ملی نفت ایران طی مصاحبه ای که پیش از این داشته، ضمن اشاره به ثروت عظیم زیر زمینی کشور در ارتباط با ذخایر نفت و گاز و میعانات گازی اعلام کرده است: بیش از ۱۲۰۰ میلیارد بشکه معادل نفت خام، در زیر زمین داریم. ذخایر قابل استحصال نفت کشورمان بر مبنای ضریب بازیافت، حدود ۱۵۷ میلیارد بشکه و ذخایر گاز ما حدود ۳۳ تریلیون مترمکعب است، اما از نظر نفت و گاز حدود ۳۳۰ تریلیون مترمکعب است.
بر اساس پیش بینی های صورت گرفته چشم انداز افزایش تولید تا سال ۱۴۰۸ ، میزان تولید نفت به ۵.۷ میلیون بشکه در روز و یک میلیارد و ۷۰۰ مترمکعب گاز در روز است. در حال حاضر نیز تعداد ۱۴۵ میدان هیدروکربنی و ۲۹۷ مخزن نفتی و گازی در ایران کشف شده است. از این میان تعداد ۱۰۲ میدان نفتی و ۴۳ میدان گازی است. از تعداد کل مخازن نیز، ۲۰۵ مخزن نفتی و ۹۲ مخزن گاز طبیعی هستند. از این میدان ها، تعداد ۷۸ میدان، فعال بوده که ۶۲ میدان در خشکی و ۱۶ میدان در دریا قرار دارند. شمار ۶۷ میدان نیز در حال حاضر غیرفعال است.
مناقصات نفت و گاز ایران
ذخایر نفت و گاز ایران موضوعی است که شرکت های مختلف در این حوزه، اقدام به برگزاری مناقصات مختلف می کنند. این فرایند با یک اعلام عمومی در روزنامه های کثیر الانتشار و وب سایت های اطلاع رسانی مانند وب سایت هزاره آغاز شده و افراد حقیقی و حقوقی که واجد شرایط مناقصه باشند اقدام به ارسال مدارک و اسناد خود می کنند.
سپس رقابت مناقصه آغاز شده و برنده آن کسی خواهد بود که دارای شرایط کیفی مد نظر مناقصه گزار بوده و قیمت پیشنهادی او کمتر از دیگر رقبا باشد. پس از آن، میان هر دو طرف قراردادی منعقد می شود که از این پس فعالیت هر دو طرف و مدت زمان انجام پروژه بر اساس این قرارداد صورت خواهد گرفت. معاملات ذخایر نفت و گاز کشور عمدتا در حوزه هایی مانند مناقصه واگذاری انجام تعمیرات چاه ها، مناقصه بهسازی خدمات اندازه گیری ذخایر، مناقصه انجام خدمات گریسکاری چاه ها، عملیات سرچاهی و غیره انجام می گیرد.
پیشنهاد مطالعه: اگر به دنبال مناقصات جدید هستید « مناقصه های تجهیزات نفت و گاز » را در پایگاه اطلاع رسانی هزاره دنبال کنید.