آنچه در این مطلب می خوانید:
برگزاری مناقصه یکی از بهترین روش ها برای تامین نیاز سازمان ها و شرکت ها است. این فرایند که یک فرایند رقابتی است در مقایسه با دیگر روش ها بهتر می تواند کیفیت خدمات و محصولات دریافتی را تضمین کند. ترک تشریفات مناقصه و عدم الزام به برگزاری مناقصه دو روشی است که نیاز به برگزاری مناقصه ندارد. گاهی اوقات برگزاری فرایند مناقصه خود موجب کندی این روند شده و شرایطی به وجود می آید که برگزاری آن نه توجیه مناسبی دارد و نه امکان برگزاری آن وجود دارد. ما در ادامه به بررسی مناقصه ترک تشریفات پرداخته و تفاوت آن را با مناقصه محدود بررسی می کنیم. پس با مجله هزاره همراه شوید.
مناقصه ترک تشریفات
همانطور که گفتیم برگزاری مناقصه یکی از بهترین روش ها برای دریافت خدمات با کیفیت و ایجاد رقابت میان ارائه دهندگان خدمات است. سازمان های دولتی نیز در این زمینه برای ارائه خدمات بهتر از آن استفاده می کنند. ترک تشریفات مناقصه نیز روشی است که غیر رقابتی بوده و برای تامین نیازهای سازمان در شرایط خاص که برگزاری فرایند تشریفات مناقصه به صلاح نیست و موجب از دست رفتن زمان و منافع سازمان می شود؛ کاربرد دارد.
در روش ترک تشریفات، کارفرما به دلیل حذف تشریفات مناقصه و آغاز سریع عملیات اجرایی در پروژه و جلوگیری از دست رفتن زمان در مدت اجرای فرایند مناقصه با پیمانکاری که شناخت کاملی از او وجود دارد قرارداد می بندد. در این زمینه ماده ۲۷ قانون برگزاری مناقصات میگوید:
«ترک تشریفات مناقصه در مواردی که انجام مناقصه براساس گزارش توجیهی دستگاه مناقصه گزار به تشخیص یک هیأت سه نفره مرکب از مقامات مذکور در ماده (۲۸) این قانون میسر نباشد، میتوان معامله را به طریق دیگری انجام داد و در این صورت هیأت ترک تشریفات مناقصه با رعایت صرفه و صلاح دستگاه ترتیب انجام این گونه معاملات و با رعایت سایر مقررات مربوط در هر مورد برای یک نوع کالا یا خدمت تعیین و اعلام خواهد نمود.»
در این روش شناخت کارفرما از پیمانکار بسیار مهم است و پیمانکار باید کاملا برای کارفرما شناخته شده باشد. به این صورت که در گذشته پیمانکار با کارفرما قرارداد داشته و کیفیت کار گذشته مورد تایید او باشد و کارفرما رضایت کامل از او داشته باشد.
بیشتر بخوانید: با انواع سپرده شرکت در مناقصه آشنا شوید. |
تفاوت مناقصه ترک تشریفات و مناقصه محدود
در مناقصه ترک تشریفات، مناقصه بدون اعلان عمومی انجام شده و کارفرما با پیمانکاری که شناخت قبلی از او دارد؛ قرارداد می بندد. اما در مناقصه محدود به تشخیص و مسئولیت بالاترین مقام دستگاه مناقصه گزار، محدودیت برگزاری مناقصه عمومی با ذکر ادله تأیید می شود . در مناقصه محدود ، اداره یا موسسه دولتی ، مناقصه را بین عموم مردم ترتیب نمی دهد . بلکه به اختیار خود ، اشخاصی را که برای شرکت در مناقصه به منظور برگزاری مناقصه محدود میان تعدادی از پیمانکاران ، اداره بایستی ابتدا مناقصه گران را مورد ارزیابی قرار دهد تا ببیند کدامیک از آنها برای تامین کالا یا خدمت مورد نظر مناسب هستند . پس ابتدا سازمان معیارهایی برای ارزیابی شرکت کنندگان در مناقصه تعیین می کند و افرادی که متقاضی شرکت در مناقصه هستند ، اسناد ارزیابی مربوط را تحویل گرفته و آنها را تکمیل می کنند و به سازمان تحویل می دهند . سپس سازمان دولتی با توجه مشخصات مناقصه گران ، تجربه آنان ، تضمین کیفیت کالا ها و خدمات ، حسن سابقه و توان مالی آنها برای انجام کار مورد نظر ، فهرستی از مناقصه گران مورد تایید خود را تهیه کرده و مناقصه را تنها در میان آنان برگزار می کند.
بنابراین در مناقصه محدود تشریفات مناقصه انجام می شود اما در مناقصه ترک تشریفات کارفرما شرکت کنندگان را مانند مناقصه محدود می شناسد اما تشریفاتی برای اجرای مناقصه به دلیل محدودیت های زمان و منابع، اجرا نمی شود.
پیشنهاد مطالعه: اگر به دنبال مناقصات جدید هستید « مناقصه های ستاد ایران » را در پایگاه اطلاع رسانی هزاره دنبال کنید.
عالی بود