آنچه در این مطلب می خوانید:
حفاری چاه به فرایند کندن چاه یا گودالی در زمین گفته می شود که هدف آن استخراج منابع زیرزمینی مانند آب، نفت خام یا گاز طبیعی است. در برخی از مواقع نیز با هدف تزریق سیال از سطح زمین به مخزن زیر زنیتی با برای ارزیابی و اکتشاف ساختارهای زیرزمینی استفاده می شود.
در واقع این عمل فرایندی است که بر روی زمین و به صورت قطر دایره شکل به عرض عموماً ۶۰ سانتیمتر تا ۲۰۰ سانتی متر و اندازه های بیشتر برای هدف های مختلف از جمله دفع فاضلاب ، رسیدن به آب های زیرزمینی ، چاه ارت ساختمان دفع ولتاژهای اضافه و سیستم کانال هوا برای مترو و… حفر چاه جذبی یا آب باران یا چاهک هایی به صورت عموماً استوانه ای و در مواردی مربع شکل به سمت داخل زمین انجام می شود که به آن حفاری چاه جذبی هم اطلاق می شود. در ادامه این موضوع با مجله هزاره همراه شوید.
انواع چاه ها در حفاری چاه
- حفر چاه فاضلاب
- حفر چاه جذبی
- حفاری چاه آب
- حفاری میله چاه
- حفر چاه آب باران
- چاه ارت
دلایل حفاری چاه
فرایند حفاری به دلایل مختلفی مانند موارد زیر انجام می شود:
- رسیدن به نفت
- رسیدن به آب های زیرزمینی
- جذب آب و باران
- تهویه مترو
- دفع ولتاژهای اضافه ساختمان (چاه ارت)
- فاضلاب و غیره
روش های حفاری چاه
حفاری چاه با روش های زیادی انجام می شود که این روش ها بر اساس نوع خاکی که قرار است حفر شود متفاوت خواهد بود. نوع دستگاه هایی که در این زمینه استفاده می شوند نیز تعیین کننده روش حفاری هستند.
- با مته کابلی: خرد کردن سنگ های زمین
- چاه های نقطه ای: استخراج آب با صفحه مشبک در انتهای لوله ها
- با چاه کن دستی: روش سنتی برای حفر چاه با دیواره های بتنی یا سیمانی با ابزارهایی مانند مته
- با روتاری: برای استخراج آب
- با مته چرخشی و فلزی: برای حفاری چاه آب
و غیره.
بهترین زمان و مکان حفاری چاه
پس از انتخاب روش حفاری باید بهترین زمان برای انجام آن نیز شناسایی شود. برای مثال برای چاه های آبی بهتر است زمانی که سطح آب زیرزمینی به پایین ترین حد خود رسیده است؛ اقدام کرد. در این زمینه کارشناسان حفاری چاه، با بررسی شرایط زمانی و مکانی، می توانند بهترین زمان برای حفاری را مشخص کنند.
بهترین مکان حفاری نیز با توجه به نوع استفاده مشخص خواهد شد. برای انتخاب محل مناسب باید فاصله ساختمان ها با چاه مورد بررسی قرار بگیرد. این فاصله یک عدد استاندارد دارد و چاه باید در محلی حفر شود که رفت و آمد کمی در آن صورت می گیرد. علاوه بر این، برحسب نوع چاه مد نظر، خاک باید تحمل کافی را داشته باشد و دچار ریزش نشود.
مناقصات در زمینه عملیات حفاری
شرکت های مختلف دولتی و غیر دولتی که در پروژه های خود نیاز به حفاری چاه دارند؛ برای انجام بهتر و به صرفه تر این فرایند، اقدام به برگزاری مناقصاتی می کنند تا از پیمانکاران مختلف برای پیاده سازی آن کمک بگیرند. این مناقصات با اعلام شرکت مناقصه گزار آغاز شده و در روزنامه های کثیر الانتشار و وب سایت های مختلف مانند وب سایت هزاره اطلاع رسانی می شود.
سپس شرکت هایی که شرایط لازم سازمان برگزار کننده مناقصه را داشته باشند اقدام به ارسال اسناد و مدارک خود می کنند. سازمان مذکور نیز با بررسی مدارک پیمانکاران از آنها برای مناقصه دعوت کرده و شرکتی برنده مناقصه خواهد شد که شرایط لازم را داشته باشد و مبلغ پیشنهادی آن برای انجام پروژه کمتر از دیگر رقبا باشد. سپس میان هر دو طرف قراردادی منعقد خواهد شد که تعهدات طرفین و مدت زمان انجام پروژه در آن ذکر می شود.
پیشنهاد مطالعه: اگر به دنبال مناقصات جدید هستید « مناقصه های شرکت آب و فاضلاب کشور » را در پایگاه اطلاع رسانی هزاره دنبال کنید.